24. července 2017

S Kájou v kuchyni: Maso vařit nebudeme!

,,A co jako jíš?" ptá se každý, kdo se dozví, že odmítám maso. Jako by to bylo jediné jídlo na světě! V dnešním článku bych vám chtěla ukázat, jak se stravuji, abyste měli nějakou představu a nemysleli si, že chodím někam na pastvu.

Upozornění: Nechci mluvit o tom, proč maso nejím. Stejně tak se nebudu vyjadřovat k vegetariánství obecně. Tyto věci se řeší všude možně a obvykle končí nesmyslnou diskuzí, jejíž účastníci na sebe jen pokřikují a nejsou schopni přijít s rozumnými argumenty. Byla bych nerada, kdyby na podobnou melu došlo i tady. Proto vás prosím, abyste tento článek vnímali jen jako článek o tom, co ráda jím, nikoliv o vegetariánství.


Ze salátu člověk není živ

Myslím si, že mám pestrý a vyvážený jídelníček. Když jsem začala z masa upouštět, bála jsem se, že mi budou chybět bílkoviny. Pro jistotu jsem do sebe cpala co nejvíc sýru, obden vařila vajíčka a místo obyčejných jogurtů začala jíst řecké (obsahují více bílkovin). Časem se k nim přidal vrchol mlékárenského průmyslu nazývaný skyr. Postupně jsem se učila vařit luštěniny.

Strach, že možná trpím nedostatkem bílkovin zvyšovala mamka. Mlátila mi to o hlavu, kdykoliv došlo na jídlo. Vztekala jsem se, že jich mám určitě dost, ale bylo to jen divadlo, tajně jsem panikařila. Cpala jsem do sebe ještě víc sýru a ještě víc vajíček, až mi z nich začínalo být špatně. Copak není jiná cesta?

Samozřejmě byla. Stačilo vygůglit, kolik gramů bílkovin vzhledem k tělesné váze bych do sebe měla v průběhu dne dostat. Informaci jsem si ověřila na několika dalších zdrojích, zvážila jsem se a došla ke konečnému číslu. Asi dva týdny jsem pak poctivě počítala.

Zjistila jsem, že se vůbec nemusím stresovat. Když ráno poctivě posnídám skyr a misku müsli, mám už skoro z poloviny vystaráno!

Celkem jsem se divila, kde všude se dají bílkoviny najít a v jakém množství tam jsou! Díky tomu se opravdu nemusím bát, že bych se nedostala na svoji spodní hranici.

Jak vypadá obvyklá snídaně již tedy víte. Někdy si místo müsli dám ovesnou či jinou kaši a skyr nahradí řecký jogurt nebo ochucený tvaroh.

Největší záhadou jsou pravděpodobně obědy. Nejím maso, takže si dám jenom brambory, nebo co jako?

Eh, samozřejmě ne.

Taková menší sbírka... 


Typický Kájin oběd


Čočka s (možná) rýží a něčím dalším - NEJČASTĚJŠÍ JÍDLO 

Osmahneme cibulku, přihodíme nakrájené rajče, přilijeme trochu vody. Rajčeti dáme náskok, ať je v závěru správně rozvařené, přidáme červenou čočku a znovu trochu vody. Dochutíme římským kmínem. Po uvaření přimícháme olivový olej. Podáváme s rýží. 

Obměny: 
  • místo rajčat vaříme s čočkou papriku/mrkev/mraženou zeleninovou směs do polévky atd. 
  • římský kmín lze nahradit bazalkou, provensálskými bylinkami nebo kari
  • jako příloha poslouží třeba jáhly nebo cous cous
  • uvaříme jinou čočku (zelenou, žlutou, beluga)


Fazole s omáčkou (a rýží!)

Začít musíme nejlépe s denním předstihem, je totiž třeba namočit fazole. Nejraději mám adzuki. Vaříme je na cibulce. Trochu opepříme. Když jsou měkké, přidáme do hrnce rajský protlak (a možná trochu vody). Pořádně promícháme. Podáváme s rýží. 

Obměny nejsou známy - dochází k nim neúmyslně. Pravděpodobně proto, že fazole nevařím moc často. 



Omeleta s tím, co dům dal

Recept nikterak obtížný. Rozklepneme vejce, trochu posolíme a vyšleháme vidličkou. Dle chuti lze přidat koření. Obsah vylijeme na pánev a necháme chvíli smažit. K omeletě podáváme, co nás zrovna napadne. U mne to jsou nejčastěji pečené brambory nebo teplá zelenina.



Někdy vybočím ze zažitých postupů natolik, že už ani nemůžu mluvit o vaření, nýbrž o experimentování. Pojďte se mnou ochutnat nedávný oběd!



Experiment

Vnitřní monolog: Hmm... Co mám zas vařit? Čočka byla včera, to by mě muž hnal. Měli bychom dojíst tu okurku. Tyyyjo, ještě tu zbyl hummus! Tak jo, dneska to bude zajímavé. 

Postup: Nasypala jsem půlku sáčku neznámé polévkové zeleninové směsi do vody a dala jsem ji vařit. Ukázalo se, že směs obsahuje mimo jiné i kousky brambor. ,,To bude husté!"  Nakrájela jsem na drobno zbytek pochybné okurky a přidala ji k nepolévce. Obsah hrnce mírně zezelenal. ,,Výborně!" Směs jsem důkladně osolila. Koření nebylo třeba, jelikož polévková směs obsahovala nějaké bylinky. Po chvíli jsem vypnula sporák. Přišel čas nejnáročnějšího experimentu!

Do jídla jsem přidala olivový olej a zbytek humusu. Po důkladném promíchán jsem mohla servírovat!

Experiment jsem podávala s rýží. Na vedlejší talíř jsem naaranžovala tři druhy nakrájeného sýru, aby muž neprotestoval, že je večeře chudá na proteiny. Je na ně totiž strašně náročný, vyžaduje přibližně deseti násobek toho co já. (Přeháním, nebojte.)

Jídlo mělo velice zajímavou barvu a konzistenci. Bylo vůbec jedlé?
Samozřejmě že ano!
Bylo výborné!
Prý ho mám někdy uvařit zas. Tak jo, už se těším.



Doufám, že vám tento článek trochu napověděl a vegetariánskou stravu už si nebudete představovat jako každodenní baštění smažáku případně holé přílohy. 



Nechali byste si ode mne uvařit? A chtěli byste někdy další článek o jídle?



Kam dál:  

  • Zajímá vás, co ráda piju? Pak si přečtěte článek Kup si čaj
  • Zajímá vás, co ráda nepiju? Pak si přečtěte článek Ne, radši knihu. A nedělejte si ze mne srandu, že nejím maso a nepiju, tudíž jsem úplně čistá. Už jsem to několikrát slyšela, vůbec to není vtipné. 


Kája






P. S. Nějak jsem se rozkecala na Facebooku, jestli mě chcete hejtovat častěji, než publikuju články, sledujte moji stránku. ;)




15 komentářů:

  1. I bez masa se dají vymyslet dobrá jídla, stačí zapojit fantazii :) Já jsem skoro-vegouš nejčastěji přes léto - ta vedra mi dávají dost zabrat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak já sice nejsem vegetarián, ale z masa jím jen kuřecí, takže toho taky řadu nejím a raději si dám něco bezmasého, než knedlo vepřo zelo :D tvůj jídelníček se mi líbí, čočku mám ráda :)

    OdpovědětVymazat
  3. Přítel je taky vegetarián nebo se prostě musí přizpůsobit? :-D

    OdpovědětVymazat
  4. V jidle. Jestli by si dal poradny flak masa, ale musi se spokojit s tim co je nebo naopak je veg- a tohle mu problem nedela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč by si ho nemohl dát?

      Vymazat
    2. Protoze casto je to tak, ze veg- clovek nesnese ani myslenku, ze by pred nim mel druhy jist maso. Tady to asi problem nebude, to je dobre. :)

      Vymazat
    3. Ne, tak to není. To je zkreslený pohled nebo jsou dotyční akorát pozeři.
      A i kdyby, existuje přece kantyna. :D

      Vymazat
  5. Trochu mě tento článek překvapil, protože mám dojem, že jsi na svém předchozím blogu kdysi psala, že si bez masa nedokážeš představit život, či tak něco - ale buď si tě s někým pletu, nebo jsi zkrátka důkazem toho, že lidé se mění. :) A ačkoli sama maso jím docela často, souhlasím s tebou. Ve všem. A to jídlo s čočkou a rajčetem musím někdy vyzkoušet, zatímco poslední recept by mi asi nechutnal (ale třeba bych po ochutnání změnila názor :D). A kdybys chtěla nějaký tip na oplátku, tak já mám moc ráda slaný cuketový koláč se zeleninou a sýrem, na netu najdeš plno receptů (nebo ti kdyžtak popíšu ten svůj, kdybys chtěla :D).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jsi to u mě četla, ale je to určitě déle než dva roky. ;)
      Recepty nechci, to mě neba. 😁

      Vymazat
  6. Maso taky nejím, často je těžké vybrat si něco v restauraci :D Jinak já úplně nejvíc miluju cizrnu, vřele všem doporučuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, v restauracích taky trpím!
      Cizrnu mám ráda, ale nebaví mě ji vařit.

      Vymazat
  7. Ještě přidej karí s kokosovým mlékem, chilli con soya a rajčatovo-cuketovou omáčku na těstoviny a můžeš to tesat do kamene. Mňam.

    OdpovědětVymazat
  8. Vždycky mě pobaví, jak se každej hned ohání bílkovinami, když se dozví, že někdo nejí maso. A přitom bílkoviny jsou to nejmenší, čím by se měl člověk trápit. Ty jsou prakticky ve všem v různém množství. Ale hlídat by si to člověk měl. Přiměřeně. A nadbytek bílkovin škodí. A bez masa člověk aspoň objeví plno dalších potravin, o kterých ani nevěděl, že existují.

    Taky fazole nevařím moc často. Vždycky si je zapomenu namočit. Raději mám cizrnu. Tu ale musím ještě hlídat, protože po čase začne smrdět, tak se musí proplachovat a měnit voda. A pro jistotu ji mám namočenou rovnou dva dny. :D Čím déle, tím líp. Po patnácti hodinách údajně začíná klíčit, takže to má zase lepší výživovou hodnotu. To samé s ostatníma luštěninama, jen samozřejmě jinej čas, kdy začnou klíčit. U červené čočky si někdy všímám, že i při vaření se objevují klíčky, a to jsem ju neměla namočenou předem. Jen jsem ji propláchla. :D
    Hm, zajímavý experiment. Nevím proč, ale nějak se mi příčí tepelně upravovat okurky. :D To bych tam spíš dala cuketu, té máme dost. Já jsem nedávno do špaget přimíchala trošku sezamové pasty a mělo to zajímavou chuť, když se to promíchalo se vším okolo.

    Jo, uvařit bych si od tebe nechala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Normálně by to s tou okurkou asi taky nenapadlo, ale potkala jsem ji v ledničce, už byla taková chcíplá... :D
      Vida, taky experimentuješ, chválím. :D

      Vymazat

Vítám všechny komentáře. :) Chtěla bych poprosit autory z anonymních účtů, aby alespoň na konec komentáře napsali svou přezdívku, ať vím, s kým mám čest. Děkuji za pochopení.